OM KASTELLET

Kastellet är en befästningsö mitt i Karlshamns hamninlopp. Frisholmen, som själva ön egentligen heter, var för länge sedan i stort sett obebyggd. Man planerade 1675 en befästning på Frisholmen, som fick namnet Karlshamns kastell.

Den uppfördes delvis av byggnadsmaterial som hämtades från en anläggning på närliggande Boön, som nu revs. Kastellet var i bruk i nära 200 år, men var redan från början tämligen sårbart för artilleri från de omkringliggande bergknallarna på land.

Kastellet är en riktig pärla för alla som har fantasi och barnasinne i behåll. Ön har en fängelsehåla – här förvarades en tid en välkänd fånge: den styvnackade bonden Vitus Andersson från Trossö i östra Blekinge. Interneringen ingick i de svenska myndigheternas ”övertalningsförsök” för att få Vitus att släppa till sin mark där kungen ville anlägga Karlskrona. En annan spännande sevärdhet är den förgiftade brunnen.

Många av de 300 år gamla försvarsanläggningarna är förvånansvärt välbevarade. Efter gamla ritningar har man här återuppbyggt den gamla kyrkan som numera är en populär vigselplats. Under försommaren fullkomligt exploderar ön av syrener.

Kastellet är idag en populär plats för sommarutflykter och har sedan 1989 utgjort spelplats för Teatersmedjans sommarteater.

Spelas: 29 juni – 2, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 15, 16, 21, 23, 26, 27, 28, 30 juli – 1, 2, 3 augusti.

HÄR AVGÅR BÅTEN!

Biljettfrågor & info om Sommarteatern

Producent Karl Jansson sommarteater@teatersmedjan.se

Teatersmedjan i Blekinge post@teatersmedjan.se

Följ oss på sociala medier: @teatersmedjan @sommarteaterkastellet