I huvudet på Johan Jansson

Vi passade på att ställa några frågor till ungdomsteaterledaren och 2019 års sommarteaters grafiker – Johan Jansson. På scenen såg vi honom nyligen i den labila och osympatiska detektorrollen Kapitän i föreställningen MONSTER och under sommaren 2018 gestaltade han den beigea mammagrisen Åke Gustafsson i föreställningen Sanningens Ögonblick. I sommar äntrar han åter scenen under 2019 års sommarteater på Karlshamn Kastell – En Midsommarnattsdröm.

Ålder: 21
Född (och uppvuxen): Karlshamn
Favoritgodis: Persikor
Drömresa: Vietnam

Hur länge har du varit med i Teatersmedjan?

Sedan jag var 6 år, så det blir väl 15 år.


Det har blivit några produktioner nu för dig i Teatersmedjan. Vet du hur många?

Osäker,  det beror ju på om man räknar lilla kulturdagen med. Då blir det runt 22 st!

Minns du din första roll?

Har ett tydligt minne av att smedjans då trogne snickare Leif gjorde en radio-kostym åt mig! Jag stod och drog väderrapporter och nyhetsuppdateringar under föreställningens gång. Var även apa, ghostbuster och keno-maskin i andra föreställningar, men tippar på att radion var först.

Finns det någon produktion som du helst vill glömma?

Klart det finns, men jag har nog mer eller mindre förträngt de värsta. En sak jag inte glömmer är när vi hade satt upp “Och?” på smedjan, och vår ledare (som var aktiv i Olofströms teaterliv) såklart ville att vi skulle spela den för deras högstadieelever. Jag var väl inte överförtjust i den rollen i allmänhet, men när vi spelade i Olofström glömde jag bort mig helt. Jag gick in och stod på scenen i vad som kändes som en timme (det var nog snarare 15 sekunder) och när jag insåg att jag inte skulle vara på scen sa jag bara “Det ska inte va såhär” och gick ut. Det har blivit lite av ett internskämt och en catch phrase nu, men jag vill helst glömma det.

Vad gör du på Teatersmedjan just nu?

Jag är ledare för en ungdomsgrupp och repar för fullt med dem. Är även med i årets sommarteater “En midsommarnattsdröm”, både på scen och i produktionsgruppen där jag gör affischer, fotar och filmar osv.  

Varför ville du bli teaterledare? Var det som du hade tänkt dig?

Jag hade precis kommit tillbaka från en lång resa och hade slutat skolan året innan, så behövde något att fylla kvällarna med! Jag hade alltid velat prova vara ledare med, men tyckte det verkade läskigt innan jag faktiskt tog mig an utmaningen. Det var inte riktigt som jag hade tänkt mig, trodde det skulle vara svårare, men det var nästan som terapi när man väl hade haft gruppen i några veckor. Man får så mycket tillbaka!

Dina berättande affischer har blivit hyllade av många i och kring Teatersmedjan. Hur gör du när du skapar en?

Man börjar med en färg eller två som ser fina ut tillsammans, och som på något sätt reflekterar historien eller budskapet. Sedan hittar man på något intressant eller annorlunda som kan hända på affischen och så en titel på det. Klart!

Vad gör Johan Jansson om 10 år?

Jag tar det nog lugnt, kanske äter jag lunch, i och med att klockan är 13.00 när jag svarar på detta. Hoppas jag fortfarande gör något kreativt i vilket fall.

4 snabba frågor

Film eller teater? Film
Morgon eller kväll? Kväll
Teaterledare eller skådespelare? Skådespelare
Sommarteater eller inomhusproduktion? Inomhusproduktion