Ronja Rövardotter

Sommarteater – Kastellet – 2015

Regissören har ordet

”Den natten då Ronja föddes, gick åskan över bergen”. Så börjar Astrid sin berättelse. När nu vår Ronjaföreställning föds, hoppas vi på bättre väder då det är en viktig medspelare i vår föreställning. Men det är inte utan att det ibland har känts som ett riktigt åskväder under repetitionerna. Inte för att det har varit turbulent, utan mer för att det har varit så mycket energi i rörelse.

Flera har frågat mig om det känns kravfullt att följa upp förra årets föreställning och menat att det nu finns stora förväntningar. Men för mig har det egentligen aldrig känts så. Att få fortsätta göra teater av Astrid Lindgrens fantastiska berättelser, på en ö som passar lika bra som Nangijala som till Mattisborgen, med dessa underbara människor i Teatersmedjan är bara lustfyllt och stimulerande.

Så, tack alla ni som gjort detta möjligt! Tack för att ni hade lust, mod och kärlek. Stark nog för att tro på detta projekt. Stark nog för att lägga ner så kolossalt mycket tid och tack för att jag fick vara med och dela den tiden!

Nu står vi här, rövare och oknytt. Laddade med ett vårskrik som kommer att spränga oss om vi inte får berätta vår historia för er. En historia som även i år handlar om KÄRLEK och MOD och om att bli självständig.

Så kära publik…

Välkommen till vår berättelse om Ronja Rövardotter. Om farligheter, svårigheter och obegripligheter som väntar i livet. Men vi lär oss av allt. Och glöm inte att man bestämmer själv över sina val i livet. Eller som Ronja skulle ha sagt: ”Jag gör som jag brukar göra”.

Mats Sandelius, Regissör