Kustridaren

Sommarteater – Kastellet – 1998

1989 föddes en idé om att försöka spela teater på Karlshamns kastell. Varför inte gestalta Karlshamns och Kastellets historia? Teateramatörer fanns det gott om i staden med två nyårsrevygrupper och en blomstrande teaterverksamhet både hos Musikforum och KRUS. Idén blev verklighet – förestälningen fick namnet ”Stormningen av Kastellet”. Att ön var som gjord för sommarteater var uppenbart.

Så började historien och sen har mycket hänt. Sommarteater på Kastellet har blivit en tradition. Nu är det tionde säsongen! Teatersmedjan (som bildades 1990) har vuxit och stabiliserats, blivit en förening med 300 medlemmar med intensiv verksamhet året om.

När vi nu firar 10 år på Karlshamns kastell sluter vi cirkeln på många sätt. Många av dem som deltg det första året finns på scenen igen. Vi spelar återigen en pjäs om Blekinges historia. Vi gör en bred, myllrande föreställning med medverkande i alla åldrar. Det är en särskild glädje att fira jubiléet genom en samproduktion med Regionteatern Blekinge-Kronoberg. Det är första gången vi samarbetar på det här sättet och det är första gången vi (i större omfattning) blandar proffessionella skådespelare med amatörer.

Med en ensemble från hela Blekinge och från Småland, med nyskriven musik, en spännande berättelse och – inte minst – en sagolik ö, hälsar vi hela vår publik, både den årligen återkommande och förstagångsbesökaren varmt välkommen!

Styrelsen för föreningen Teatersmedjan