Fru Lysistrate

Sommarteater – Kastellet – 1995

Kvinnor!

Mitt namn är Lysistrate! Jag ber er, varenda kärring från Athen till Sparta, från Hallabro, Aborremåla och Kyrkhult att komma till RIKSBANKEN idag! Vi greker är kända för vår demokrati. Varenda kotte, om han så hänger upp och ner och var utan mat i dagar, är stolt över sin demokrati! Ha, säger jag! Hela vår tillvaro håller på att utvecklas till ett dårhus, är förvuxna pojkar leker pubertetslekar och förskingrar hus och hem. Alltför länge har vi sett på och accepterat deras krigande.

”Tyvärr, landets kärva ekonomiska läge kräver att vi håller igen”, säger de. Och det är marknadsandelar hit och ekonomiska sfärer dit, och maktbalanser, och realpolitik, och fan och hans moster. Och så talar de till oss som om vi var några idioter! Till deras krig finns hur mycket pengar som helst.

Kvinnor! Ni kärringar från Athen till Sparta, Från Gäddhult till Aborremåla – hela världen måste räddas av oss som jagar extrapriser, ondulerar håret och kokar sylt. Därför ber jag er alla att sluta upp! Bara vi kan få männen att lägga ner vapnen.

ALLMÄN AVRUSTNING!VÄRLDSFRED! ALDRIG MERA KRIG! (utdrag)