CALAMITY JANE

-vilda västern på Kastellet

Sommarteater – Kastellet – 2002

Äntligen sommar, äntligen fotbolls-VM och äntligen vilda västern på Kastellet! Teater är som fotboll. En upplevelse här och nu, i stunden… där allt kan hända! Aktörer och publik i samspel, intensivt samarbete och heta känslor. En sak skiljer dock teatern från fotbollen… här klarar vi oss utan avbytare! Här har vi ingen Zlatan att byta in på slutet!

Calamity Jane levde ett liv som inte ansågs lämpligt för en kvinna under senare delen av 1800-talet i Amerika, tiden vi kallar vilda västern. Då var det skamligt att gå klädd i byxor, hantera vapen, och leva på samma villkor som männen. Nu på 2000-talet är det okej att kvinnor bär byxor men jämställdheten på andra plan kan ju diskuteras.

Kanske var det min barndoms Luke Macahan och viljan att skriva en pjäs om en kvinnlig hjältinna som fick oss att landa i vilda västern med alla dess myter och äventyr.

Kastellet är en underbar ö och ett fantastiskt ställe att spela teater på.

Fantastisk är också den härliga ensemblen ni ikväll får se på scen. Barn, ungdomar och vuxna som spelar tillsammans. Det är sommarteater i bästa Teatersmedjan-anda!

Varmt Välkomna

Nina Olsson