TEATER OM

Kreativ daglig verksamhet

1999 startade Teatersmedjan en vuxengrupp för människor med kognitiva funktionshinder. Teater OM. Karlshamns kommun, ABF och Vuxenskolan gjorde detta möjligt för människor som arbetar inom kommunens sysselsättning, det som kallas daglig verksamhet. Precis som övriga grupper på Teatersmedjan avrundas verksamhetsåret med en produktion. Verksamheten finns än idag och är mycket populär.

Så småningom slogs teater OM och NEO på Jämshögs Folkhögskola ihop till teater NEOM. Gruppen har bl.a. producerat ”Livet i bitar – tårtbitar”, ”Jokers Bar” och ”Rabbituss” och har deltagit under Festival Spezial i flera år. Målsättningen med verksamheten är att låta människor inom målgruppen få ta plats på den kulturella arenan. Att få synas och dela med sig av sina drömmar och världsbilder. Ett arbete där varje individ utifrån sina förutsättningar får undersöka och gestalta livet genom teatern.

Sedan 2017 så har Teater NEOM återigen blivit Teater OM. Kursen NEO finns inte längre på Jämshög Folkhögskola utan är ersatt av en ny teatersatsning som heter Teater MinT.

Teatersmedjans Grupper

Två starka släkter fläckar med sin splittring.
I det ljuva Verona där vi spelar
En gammal fejd slår upp i ny förbittring
Som stadens endräkt åter sönderdelar.
Ett kärlekspar som kalla stjärnor skiljer…

Till våren väntar en vacker pantomimteater i kärlekens tecken – med inspiration från Romeo och Julia.

Är all kärlek sann? Vad är egentligen kärlek? Varför får jag inte älska den jag vill?
Romeo och Julia är inte den största kärlekshistorien – utan historien om den största kärleken.

Premiär i maj 2019.