Sommarteater 2018

 – N Ä R   A L L T I N G   S T Ä L L S   P Å   S I N   S P E T S

Teatersmedjan ger Sanningens Ögonblick sommaren 2018 på Karlshamns kastell – en familjeföreställning fylld av spänning och romantik.

Det är svenskt 1930-tal, och i den svenska småstadens folkmyller kämpar gott mot ont. Där blandar sig pionjärer inom svensk underrättelsetjänst med upptäcktsresande på villovägar och där ställs hjältemodiga ungdomar mot en begynnande svensk nationalsocialism. Kärlek, förvecklingar och fantastiska äventyr utgör den väv av händelser som stadens barn och vuxna både skapar och upplever, den där minnesvärda sommaren 1936.

Fäktning, musik och scenisk rörelse är sommarens teaterspråk på Kastellet. Med närmare fyrtio skådespelare i ensemblen bjuder Teatersmedjans aktörer, tillsammans med en handfull musiker, på underhållning för hela familjen. Härliga fäktscener, vacker originalmusik och tjusiga 1930-talskostymer blandas i en föreställning som serveras under bar himmel på en av landets finaste spelplatser – Karlshamns kastell.

Sanningens Ögonblick är en nyskriven teaterpjäs, skriven för Teatersmedjan av Peter Bäckström, och en prequel till Äventyrens Ö, Hemligheternas Tid och Ödets Makt, som gavs på Kastellet 2008-10. För regin står Robert Follin, kostymör är Regina Larsson, scenograf Viktoria Rosén, smink & hår Saga-Sofie Björngreen Mattsson, musikkompositör Anna Melander, grafisk designer Johan Jansson & producent är Povel Andersson & Jonas Månsson.

Sedan 1989 har Teatersmedjan haft som tradition att spela sommarteater på den gamla befästningsön Kastellet i Karlshamns inre skärgård och detta har blivit ett uppskattat sommarnöje för såväl Karlshamnsbor som turister. Med en blandning av vacker natur och en spännande föreställning är detta inte så konstigt.

Det som gör sommarteatrarna på Karlshamns Kastell unika är att upplevelsen börjar långt innan första akten. På kajen i Karlshamn stiger du ombord på publikbåten som kör ut dig till Kastellet. Där möts du av historiska murar och vacker natur. Föreställningen spelas under bar himmel av Teatersmedjans duktiga amatörer och spelglädjen hos ensemblen räcker åt hela publiken. Att det är amatörer på scen förvånas dock många i publiken av, och vissa av ”smedjans” amatörer har vuxit upp till professionella skådespelare och lever idag på teatern.