SOMMARTEATER 2018 ANMÄLAN <—- Klicka här för att ladda hem anmälningsbladet som docx
SOMMARTEATER 2018 ANMÄLAN <—- Klicka här för att ladda hem anmälningsbladet som pdf

 

S O M M A R T E A T E R   P Å   K A S T E L L E T   2 0 1 8

av Peter Bäckström

Hur var läget i Sverige i mitten av 1930-talet? Jo, efter börskraschen 1929 och Kreugerkraschen 1932 rådde ekonomisk depression – men i mitten av decenniet vände det uppåt; i Ådalen dödade svensk militär 1931 vanligt, hyggligt folk ­– som strejkade för bättre arbetsvillkor, och den svenska nationalsocialismen började att formera sig. Dystert? Inte! För samtidigt hände det, tack och lov, helt andra saker: modernismen började att slå igenom på allvar, Artur Lundkvist utslungade de ungas fältrop när han i Dagens Nyheters poesidebatt 1931 kvad: ”Frihet år poesin!”. Harry Martinsson diktade tjusigt medan Maria Wine började att formulera sig, sociala framsteg gjordes, kvinnans rättigheter utökades och den svenska antirasismen växte fram.

Och ute i stora vida världen? Tyskland rustade för krig medan England, Frankrike och Sovjetunionen tittade på. Italien invaderade Abessinien ungefär samtidigt som  Det spanska inbördeskriget bröt ut. Världens idrottsmän samlade sig inför Olympiska spelen i Berlin 1936, vår kände upptäcktsresande Sven Hedin var fortfarande Hitlers favoritförfattare medan Stefan Zweig var världens mest läste samtida romanförfattare.

Och mitt i allt detta: ett Karlshamn som utgjorde ett slags Sverige, ja, nästan ett slags världen i miniatyr. Kort sagt: en spelplats för stora och viktiga händelser. För det var ju 1936 de träffades för första gången – den unge Åke Gustavsson och den lika unge Sven Arne Andersson – dessa båda som tillsammans skulle komma att bygga upp och dominera svensk underrättelsetjänst under 1950-, 60- och 70-talen.

Men nu går vi händelserna i förväg – i den här berättelsen är de ännu unga, inte fyllda tjugo, blott gymnasister. Deras respektive föräldrar hade, av olika skäl, valt att förlägga sommaren till Karlshamn och väl där förde världshändelserna de båda unga herrarna samman. Det blev en sommar de aldrig skulle komma att glömma, fylld av kärlek, förvecklingar, ung vänskap och fantastiska äventyr. Det var en sommar som hjälpte dem båda över vuxenhetens höga tröskel. Och det var en sommar som för alltid skulle förändra historiens gång – en kursändring uti vilken gossarna Åke och Sven hade mer än ett finger med i spelet.

Föreställningen hänger samman med Äventyrens Ö, Hemligheternas Tid och Ödets Makt som gavs på Kastellet 2008-2010. Handlingen utspelar sig 1936, alltså nio år innan Äventyrens Ö, som ju skildrade dagarna kring krigsslutet, 1945. Många av de rollfigurer vi mötte i trilogin återkommer i nästa års sommarteater. Det gäller inte bara Åke och Sven, utan även Fröken Märta och Otto Kesselmeyer. Alla är bara lite yngre och världen en annan; men kampen mellan gott och ont ständigt densamma.

 

R E G I T A N K A R

Jag vill tillsammans med alla aktörer och medlemmar skapa en dramatisk och spännande föreställning som både publiken och ön – med all sin naturliga prakt – förtjänar. Publiken och ön förtjänar ett unikt äventyr med en unik ensemble. Samtidigt som vi berättar någonting viktigt.

Det finns många dramatiskt tacksamma orättvisor att lyfta fram från mellankrigstiden. Tacksamma för att de är så tydliga att påvisa och tacksamma för en teater att berätta om. Men icke-önskvärda i det verkliga livet, såklart. Vi ska tillsammans lyfta fram gamla orättvisor som till stor del även präglar dagens samhälle. Här kan de fortfarande ligga dolda och ruva i väntan på nya budbärare. Vi ska göra allt vi kan för att förhindra orättvisorna att hitta nya budbärare.

Vi ska levandegöra den här berättelsen på ett underhållande sätt. Med dramatik, fäktning, jakter, slagsmål, stunt och, förhoppningsvis, en eftertänksamhet som publiken kan ta med sig hem och fortsätta diskutera.

Repetitionerna och arbetet med föreställningen ska vara kreativa och utvecklande för både berättelsen och för oss som jobbar med den. Mitt mål är att vi alla genom den här resan på något sätt ska utvecklas. Vare sig det är som skådespelare, människa, båtförare eller någonting annat så ska vi förhoppningsvis ha lärt oss någonting bra på vägen. Ha berättat något viktigt. Och haft superkul på vägen.

Rob

 

SOMMARTEATER 2018 – VIKTIG INFO –

Om du vill vara med som skådespelare
* Du ska vara född -01 eller tidigare. Är du yngre, men vill vara med på scen, gör en intresseanmälan. Vi kommer att ta in yngre i mån av plats och behov.
* Du ska vara medlem i Teatersmedjan.
* Du måste kunna spela alla föreställningar.
* Du måste vara tillgänglig för repetition under rep-perioden.
* Du kan inte resa iväg under rep- eller spelperiod utan att först kommunicera detta med regissören.
* Du måste anmäla dig senast 1 december.
* Du vill vara en länk i ett härligt gäng som med stor lust och vilja skapar en fantastisk föreställning tillsammans.

Om repetitioner
25/2 och 11/3 kl 13.00-16.00 kommer vi att ha ensembleträffar då alla skådespelare får leka och teaterträna tillsammans för att vi ska lära känna varandra.

Kollationering: Söndag 17/3 kl 10.00-18.00. Efter denna träff startar rep-perioden.

Vi kommer att jobba utifrån repschema vilket innebär att du inte repeterar alla dagar i veckan utan blir kallad när det är dags för dina scener eller genomdrag.
Hur mycket du behöver repetera beror förstås på vilken/vilka roller du har i pjäsen. 

Om spelperioden
Vi kommer i huvudsak att spela tis-, fre-, lör- och söndagar.
Föreställningsdatum:
29 juni, 1, 3, 6, 7, 8, 10, 13, 14, 15, 17, 22, 24, 27, 28, 29, 31 juli, 1, 3, 4 augusti

Obligatoriska rivdagar
Alla hjälper till och river på kastellet den 5 augusti!
Ensemblen MÅSTE även vara med under rivningen 6, 7, 8 eller 9 augusti.
Rivningen kommer även att fortsätta under flera dagar och vi ber er att hjälpa till så mycket som ni bara kan!

Kontakta oss gärna om du har frågor
Regissör: Robert Follin, 0709-297 917, robertfollin@hotmail.com
Manusförfattare: Peter Bäckström, 0766-310 999, peter.teater@gmail.com
Verksamhetsproducent: Povel Andersson, 0738-198721, povel@teatersmedjan.se 

*** Senast 1/12 vill vi ha din anmälan! ***